Τρίτη 19 Απριλίου 2011

SOS εκπέμπει ο δήμος Θερμαϊκού για το Κέντρο Υγείας Ν.Μηχανιώνας


SOS εκπέμπει το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης με ομόφωνο ψήφισμά του προς κάθε αρμόδιο, ιδιαίτερα όμως προς το υπουργείο Υγείας, για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί  στο Κέντρο Υγείας της Νέας Μηχανιώνας, το οποίο εξυπηρετεί  τους 90.000 περίπου κατοίκους του δήμου Θερμαϊκού.

 Έλλειψη γιατρών, απουσία σύγχρονων μηχανημάτων, ανεπάρκεια φαρμάκων και υγειονομικού υλικού, καθώς επίσης και ένα παμπάλαιο ασθενοφόρο που είναι συχνά χαλασμένο, κάνουν την εικόνα του Κέντρου Υγείας τριτοκοσμική, με συνέπεια να μην εξυπηρετούνται επαρκώς οι κάτοικοι της περιοχής.
Από τους 35 γιατρούς, που σύμφωνα με τον οργανισμό του Κέντρου Υγείας Ν.Μηχανιώνας έπρεπε να υπηρετούν σ΄ αυτό, βρίσκονται σήμερα μόνο οι 15 από τους 17 που είναι εγγεγραμμένοι.
Το Κέντρο Υγείας, εξακολουθεί να λειτουργεί κάτω από τις ίδιες συνθήκες όπως το 1981 που δημιουργήθηκε, όταν ο πληθυσμός ήταν 18.530 άτομα. Παρέμεινε με τις ίδιες συνθήκες λειτουργίας και το 2001, όταν ο πληθυσμός είχε ανέλθει στα 45.681 άτομα, ενώ   χειροτέρεψαν κατά πολύ οι όροι λειτουργίας του σήμερα, που ο πληθυσμός είναι περίπου 90.000 άτομα και αυξάνεται τους θερινούς μήνες στα 400.000 άτομα με τους παραθεριστές και τους επισκέπτες.
Ένα ακόμη ενδεικτικό στοιχείο, είναι ότι το 1987, στο Κ.Υ.Μηχανιώνας εξετάσθηκαν 33.350 ασθενείς, το 2004 εξετάσθηκαν 123.332 ασθενείς με τον ίδιο αριθμό ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και σήμερα ξεπερνούν τους 150.000 ασθενείς με λιγότερο προσωπικό!

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου
Στο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου τυο Δήμου Θερμαϊκού, που υπογράφεται από τον πρόεδρό του, Κυριάκο Στεφανίδη, αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Το Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας,  μαζί με τα Περιφερειακά του Ιατρεία, εξυπηρετούν σχεδόν το σύνολο του νέου Καλλικρατικού Δήμου μας από τότε που ιδρύθηκε. Τα τελευταία χρόνια, το Κέντρο Υγείας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα τα οποία προοδευτικά διογκώνονται και πολλαπλασιάζονται με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του Δήμου μας να μην εξυπηρετούνται όπως θα έπρεπε.
Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κέντρο υγείας, είναι η συνεχής μείωση του προσωπικού σε σχέση με την ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της περιοχής μας, η ανύπαρκτη συντήρηση και ανανέωση του ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού καθώς και η ανεπάρκεια των κτηριακών υποδομών.
Η πλημμελής λειτουργία του Κ.Υ. ανάγκαζε πολλούς συνανθρώπους μας είτε να ταλαιπωρούνται αναζητώντας ιατρικές υπηρεσίες σε άλλους δημόσιους φορείς, είτε σε ιδιώτες. Όμως η σημερινή οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας, αναγκάζει πολλούς συνανθρώπους μας να στρέφονται ξανά στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Έτσι η ζήτηση για υπηρεσίες υγείας στο Κέντρο Υγείας έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό και τα προβλήματα λειτουργίας του έχουν αναδειχθεί έντονα και ζητούν επιτακτικά λύσεις, γιατί πλέον υπάρχει επικινδυνότητα για την υγεία των κατοίκων.
Τα κυριότερα προβλήματα του Κέντρου Υγείας:
-Η έλλειψη ιατρών και κυρίως Γενικής Ιατρικής με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν εύρυθμα τα πρωινά ιατρεία. Πολλές ημέρες το Κ.Υ. λειτουργεί με ένα γενικό ιατρό, ένα ειδικευόμενο και έναν παιδίατρο, ενώ υπάρχουν περιφερειακά ιατρεία που είναι κλειστά κάποιες μέρες. Παγκόσμια πρωτοτυπία αποτελεί η Περαία, η οποία έχει πληθυσμό >30.000 κατοίκους και το Περιφερειακό Ιατρείο λειτουργεί χωρίς ούτε μία οργανική θέση, αλλά με διάθεση γιατρών από το Κ.Υ. Μηχανιώνας. Το πρόγραμμα εφημεριών του Κέντρου Υγείας με δυσκολία καλύπτεται και πολλές φορές εις βάρος του εισοδήματος των ιατρών. Σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση του οργανισμού του Κ.Υ., έπρεπε να υπηρετούν 35 γιατροί, ενώ σήμερα εργάζονται μόνο οι 15 από τους 17 που είναι εγγεγραμμένοι.
-Η έλλειψη επισκεπτών ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων. Σήμερα επισκέπτονται το Κ.Υ. (για 1 φορά την εβδομάδα) μόνο γυναικολόγος, ψυχίατρος και ορθοπαιδικός. Σταμάτησαν να έρχονται ο οφθαλμίατρος, ο χειρούργος και ο ΩΡΛ. Σημαντική θεωρείται η επίσκεψη ενός καρδιολόγου
- Το ακτινολογικό και το μικροβιολογικό τμήμα δεν είναι στελεχωμένα με τους αντίστοιχους ιατρούς με αποτέλεσμα οι ακτινογραφίες να μην γνωματεύονται και οι μικροβιολογικές εξετάσεις που γίνονται είναι πολύ λίγες και αναξιόπιστες. Αυτές οι εργαστηριακές εξετάσεις πληρώνονται κανονικά από τους ασθενείς από τις αρχές του 2011. Επίσης από το ξεκίνημα του Κ.Υ. δεν γίνονται εργαστηριακές εξετάσεις στη διάρκεια της εφημερίας.
- Το κτήριο που στεγάζεται το Κ.Υ. είναι πεπαλαιωμένο και κακοσυντηρημένο. Οι χώροι του δεν είναι λειτουργικοί, ενώ ο χώρος των Επειγόντων είναι τελείως ακατάλληλος.
- Το ασθενοφόρο είναι παλαιό και πολλές φορές χαλάει, ενώ ο αριθμός οδηγών είναι ανεπαρκής για να καλύψει όλες τις βάρδιες.
- Οι εξετάσεις που γίνονται στο Κ.Υ. δεν καλύπτουν τις ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Δεν γίνονται βασικές μικροβιολογικές εξετάσεις όπως Γενική Ούρων, καλλιέργεια Ούρων, PSA, K, Na, HbA1C, κλπ. Όχι μόνο δεν υπάρχει μέριμνα για την προμήθεια ενός υπερήχου (που είναι βασικό απεικονιστικό εργαλείο για ένα Κ.Υ.), αλλά ακόμα και το Ακτινολογικό μηχάνημα είναι πεπαλαιωμένο και χαλάει συχνά. Επίσης τον τελευταίο χρόνο συχνά υπάρχει πρόβλημα με την επάρκεια βασικών υλικών για την λειτουργία του Κ.Υ. όπως φάρμακα, επίδεσμοι, χαρτικά, κλπ
- Δεν υπάρχει καμία εξωστρεφής προληπτική παρέμβαση του Κ.Υ., αλλά και των Π.Ι. προς την Κοινότητα. Δεν υπάρχει δημογραφική μελέτη και στοιχειώδης  καταγραφή των πραγματικών υγειονομικών αναγκών της ζώνης ευθύνης.  
-   Δεν λειτουργεί υπηρεσία κατ' οίκον νοσηλείας, ούτε και υπάρχει λειτουργική διασύνδεση με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και την Μονάδα Κοινωνικής Μέριμνας του δήμου.
Εκφράζοντας το σύνολο των κατοίκων του δήμου μας, ζητάμε:
                1. Την άμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων, σύμφωνα με την τελευταία (2009) τροποποίηση του οργανισμού του Κ.Υ..
                2. Την κάλυψη των κενών του Ε.ΚΑ.Β. σε προσωπικό, ώστε να καλύπτονται όλες οι βάρδιες και την προμήθεια σύγχρονου ασθενοφόρου.
                3. Βελτίωση των υποδομών του Κέντρου Υγείας και των περιφερειακών Ιατρείων και η κάλυψή τους με επάρκεια υλικών και σύγχρονο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό».

Το ψήφισμα υπογράφεται από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θερμαϊκού, Κυριάκο Στεφανίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου