Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Έξι μήνες της διοίκησης Αλεξανδρή

Επισημάνσεις για το έργο διοίκησης και αντιπολίτευσης στο δήμο Θερμαϊκού
Έξι μήνες, πέρασαν από την ημέρα που ανέλαβε το δήμο Θερμαϊκού η σημερινή διοίκηση υπό τον δήμαρχο κ. Γιάννη Αλεξανδρή. Κάνοντας έναν απολογισμό του έργου της δημοτικής αρχής, μπορούμε αβίαστα να πούμε ότι δυστυχώς, ελάχιστα πράγματα άλλαξαν αυτό τον μισό χρόνο.
Σε κάποια πράγματα που είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού, όπως για παράδειγμα το πρόβλημα με την αποκομιδή των απορριμμάτων, πρέπει να πούμε ότι είχαμε και οπισθοδρόμηση, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλουν στο θέμα αυτό τόσο ο δήμαρχος Θερμαϊκού, όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Κώστας Βογιατζής.
Εδώ και τρεις μήνες σε δύο άρθρα μας την 1η Απριλίου και στις 18 Απριλίου, είχαμε επισημάνει ότι «ο βηματισμός της διοίκησης δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Καθώς θεωρούμε ότι διακρίνεται από ατολμία και αναποφασιστικότητα». Δυστυχώς η επισήμανσή μας εκείνη παραμένει. Καθώς όχι μόνο δεν υπήρξε βελτίωση, αλλά σε ορισμένους τομείς παρατηρείται επιδείνωση.
Τι λέγαμε σε εκείνα τα άρθρα μας; Σημειώναμε μεταξύ των άλλων:
«Δεν είμαστε από τους ανυπόμονους και τους βιαστικούς. Ξέρουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού. Γνωρίζουμε καλά τα προβλήματα όπως επίσης συνειδητοποιήσαμε ότι αυτά δεν μπορούν να ξεπεραστούν από τη μία μέρα στην άλλη. Εξάλλου οι εποχές όπου οι πολιτικοί μας, στην κεντρική πολιτική σκηνή ή στην αυτοδιοίκηση, υπόσχονταν «μαγικά ραβδάκια» και «συνταγές λύσεων», έχουν παρέλθει πλέον ανεπιστρεπτί…. Θα ήμασταν μηδενιστές εάν δεν αναγνωρίζαμε ότι έγιναν κάποια σημαντικά βήματα. Ότι ο δήμαρχος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και οι αντιδήμαρχοι, παρά τις αντιξοότητες, εργάζονται νυχθημερόν»
Στην όποια κριτική ασκεί κανείς, δεν μπορεί να παραγνωρίζει τη δύσκολη οικονομικά κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο δήμος Θερμαϊκού, και η οποία εν πολλοίς  οφείλεται στο «άδειο ταμείο» του, λόγω των χρεών, ύψους άνω των 20 εκατ. Δραχμών που παρέλαβε από τους τρεις πρώην δήμους που τον συναποτέλεσαν με τον «Καλλικράτη».
Θα ήμασταν οι τελευταίοι που θα επικρίναμε τη διοίκηση του δήμου για αναποτελεσματικότητα, για παράδειγμα στον τομέα της καθαριότητας, όταν γνωρίζουμε ότι κάποιες μέρες, δεν μπορούσαν να κινηθούν τα απορριμματοφόρα του δήμου, καθώς δεν υπήρχαν καύσιμα για να κινηθούν τα σκουπιδιάρικα και τα βενζινάδικα της περιοχής, έκοψαν την πίστωση που παλαιότερα παρείχαν στο δήμο. Άλλο όμως αυτό και άλλο να μην μπορεί να δρομολογηθεί η επίλυση κάποιου θέματος, όπως για παράδειγμα το λιμνάζον αποχετευτικό της Επανομής, γιατί δεν λαμβάνεται μία γενναία απόφαση από τη διοίκηση του δήμου, λόγω κάποιων αντιδράσεων που υπάρχουν στη δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας.
Βλέπουμε το δήμαρχο Γιάννη Αλεξανδρή να τρέχει διαρκώς, να εργάζεται μέρα και νύχτα, να καταβάλει έναν τιτάνιο αγώνα για την προώθηση και επίλυση των προβλημάτων του δήμου. Βλέπουμε τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Κωστή Κούτουκα να είναι μόνιμα πνιγμένος με την έγνοια για το πώς θα μπορέσουν να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις του δήμου, να ικανοποιηθούν οι πιστωτές και να εξευρεθούν νέοι πόροι. Το ίδιο βλέπουμε τον αντιδήμαρχο Γιάννη Βασιλειάδη να προσπαθεί με ελάχιστα μέσα να τα φέρει βόλτα στους καίριους τομείς της Παιδείας, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού. Γράψαμε πιο πάνω για τον μεγάλο αγώνα του αντιδημάρχου καθαριότητας. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές τον αγώνα αυτό τον δίνουν μόνοι και αβοήθητοι, χωρίς μεγάλη βοήθεια ακόμη και από τη δημοτική τους ομάδα, από τους δικούς τους ανθρώπους..
Και μια και έγινε λόγος για τη δημοτική ομάδα: Οι ψηφοφόροι του δήμου Θερμαϊκού εξέλεξαν τους δημοτικούς συμβούλους για να βοηθήσουν τη διοίκηση στο έργο της και όχι για να ασκούν προσωπική μικροπολιτική στρατηγική ο καθένας για τον εαυτό του. Γιατί δυστυχώς, παρατηρούνται όπως μαθαίνουμε και τέτοια φαινόμενα από συμβούλους που πιέζοντας για την ανάληψη μιας θέσης, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη συνοχή της παράταξής τους. Ενώ υπάρχουν περιπτώσεις και άλλων που φαίνεται ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η προσωπική τους προβολή.
Αποτελεί καθήκον και υποχρέωση όλων να σηκώσουν τα μανίκια και να βοηθήσουν ουσιαστικά τη διοίκηση του δήμου να παράξει έργο. Ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, που ελλείψει χρημάτων, απαιτείται συστράτευση και προσωπική βοήθεια από τους δημοτικούς συμβούλους για να πάει ο δήμος μπροστά. Και όπως γνωρίζουμε, οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι, πλην ελαχίστων, προσφέρουν ουσιαστικό έργο. Μακάρι να συνταχθούν και οι υπόλοιποι στην προσπάθεια.

Οι «τρικλοποδιές» της παράταξης Μαυρομάτη
Στο άρθρο μας εκείνο της 1η Απριλίου, για το οποίο κάναμε λόγο νωρίτερα, υπό τον τίτλο «Διορθωτική πορεία στο καράβι», χτυπούσαμε το καμπανάκι του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι «απαιτείται αλλαγή πλεύσης και μία διορθωτική πορεία». Κι΄ αυτό, όπως σημειώναμε πρέπει να γίνει «πριν το σκάφος αρχίσει να λοξοδρομεί και πριν αρχίσουν να επιχαίρουν εκείνοι που ήθελαν προεκλογικά να αναλάβουν το πηδάλιό του για να το ρίξουν στα βράχια».   
Δυστυχώς, «εκείνοι που ήθελαν να ρίξουν το καράβι στα βράχια», όχι μόνο επιχαίρουν για την αναποτελεσματικότητα της διοίκησης, αλλά έχουν επιδοθεί και σε έναν άνευ προηγουμένου αγώνα υπονόμευσης της δημαρχίας Αλεξανδρή, βάζοντας «τρικλοποδιές» στην ομαλή πορεία του νέου δήμου, με συνεχείς προσφυγές κατά αποφάσεων της διοίκησης επί παντός επιστητού. Προσφυγές τόσες, για τις οποίες μάλλον έχουν και οι ίδιοι χάσει τον αριθμό.
Κραυγαλέα περίπτωση η ένσταση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ.Γιάννη Μαυρομάτη κατά του κύρους των εκλογών της 7ης και 14ης Νοεμβρίου, με τα περιβόητα «ολίγον παχουλά» (κατά το «ολίγον έγκυος») και «ολίγον λευκά» ψηφοδέλτια. Ένα θέμα που κράτησε για ένα τρίμηνο περίπου σε αναστάτωση το δήμο Θερμαϊκού και δίχασε τους δημότες του, εμποδίζοντας παράλληλα την ομαλή πορεία του νέου δήμου, με το όργιο φημών που έσπερναν κάθε τόσο διάφορα «παπαγαλάκια» περί ακύρωσης των εκλογών και προκήρυξης νέων.
Η εριστική του στάση μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, οι συνεχείς επιθέσεις του κατά της διοίκησης, με αποκορύφωμα την αποχώρησή του από τη συζήτηση για την απογραφή των χρεών του δήμου και τις κατηγορίες περί «χούντας» που εκτόξευσε, μειώνουν τον ίδιο αλλά και φέρνουν επίσης σε δύσκολη θέση τους συμβούλους της παράταξης του.
Το έχουμε πει και άλλες φορές: Ο κ. Μαυρομάτης είναι ένας ικανός πολιτικός που, λόγω και της εμπειρίας του από τη διοίκηση του δήμου Μηχανιώνας, μπορεί να προσφέρει πολλά στην περιοχή. Αρκεί να βάλει «νερό στο κρασί» του, να πάψει να βλέπει τα πράγματα μέσα από τα παραμορφωτικά γυαλιά ενός υπέρμετρου εγωϊσμού που τον διακατέχει και να ζητήσει συγνώμη από τους κατοίκους για τα λάθη του παρελθόντος.
Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους επικεφαλείς των παρατάξεων στο δήμο Θερμαϊκού. Κι εκείνοι έχουν πολλά να δώσουν για το καλό του δήμου. Τόσο ο Απόστολος Οικονομίδης, όπως επίσης ο Νίκος Παράσχου, ο Γρηγόρης Παραδείσης και η Ντίνα Μώραλη, κράτησαν εποικοδομητική στάση αυτό το εξάμηνο. Και με τις επισημάνσεις, την κριτική  και τις προτάσεις τους, συνέβαλαν στη διαμόρφωση της πορείας της διοίκησης. Καθώς, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, με το δήμο Θερμαϊκού να βρίσκεται στον μαυροπίνακα των υπερχρεωμένων δήμων, κανείς δεν έχει το δικαίωμα για «παιχνίδια»  σε βάρος του δήμου και των δημοτών, μόνο και μόνο για την προσωπική του προβολή ή για μικροπαραταξιακά και μικροπολιτικά οφέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου